Natursköna Skurup

I södra Skåne, belägen på det bördiga åkerbältet som sträcker sig längst Skånes syd- och västkust, finner man natursköna Skurup.

Kommunen är inte bara känd som Nils Holgerssons hembygd utan även som en kommun med ett proaktivt miljö- och folkhälsoarbete. Vi passade på att ställa några frågor till Sara Östberg som arbetar som energi- och klimatrådgivare i kommunen.

Text: Mattias Lindblad

Hej Sara. Vad gör en energi- och klimatrådgivare?

En energi- och klimatrådgivare ger kostnadsfri och opartisk rådgivning till privatpersoner, företag och föreningar och finns i alla svenska kommuner. Rådsökande kan t.ex. få hjälp med att förstå elfakturan, minska sin energianvändning eller få information om förnybar energi t.ex. solenergi.

Kan du ge mig tre enkla vardagstips för hur jag kan sänka min dagliga energianvändning?

• Byt till energieffektiv belysning. En LED-lampa drar ca 80-90% mindre el jämfört med en glödlampa.
• Undvik stand-by genom att koppla flera apparater till en grendosa med strömbrytare.
• Ska du koka en mindre mängd vatten? Använd då en mikrovågsugn eller vattenkokare.

I höstas hade ni en klimatvecka i Skurup. Kan du berätta mer om den?

Sedan 2015 har kommunen arrangerat en årlig klimatvecka. Syftet med veckan är att inspirera kommuninvånarna att göra enkla klimatsmarta val i vardagen och på sikt minska kommunens utsläpp av växthusgaser. Under veckan lyftes klimatsmarta tips fram via kommunens hemsida och Facebook. Det anordnas en hållbarhetsmässa, elevutställning ”vad skulle du göra för vår planet om du fick vara politiker för en dag?”, pendlare uppmuntrades med rättvis producerad choklad samt att kommuninvånarna kunde lämna farligt avfall så som lampor, batterier, kemikalier, nagellack till Sysavs Farligt avfall-bil.

Förutom att ha varit Fairtrade-diplomerade sedan 2014 blev Skurup dessutom en topprankad miljökommun 2016. Upplever du att det finns en ökad miljömedvetenhet hos kommuninvånarna och vad tror du i sådana fall att den kan bero på?

Ja det tycker jag och speciellt när det kommer till sortering av förpackningar och tidningar för där ligger vi över det nationella snittet. Invånarna är även flitiga på att panta flaskor och burkar då Skurup blev femte bästa kommun i Skåne 2015. Eleverna bidrar också till att öka miljömedvetenheten då de kommer hem och berättar för sina föräldrar att de lärt sig att det t.ex. är bra att släcka lampan och cykla till skolan istället för att köra bil om det är möjligt. Jag tror att alla vill och försöker göra något för vår planet och det är det viktigaste.
Att vi fick en fin topplacering i Håll Sverige Rents kommunranking beror främst på vi har engagerade elever och pedagoger som varje år deltar i skräpplockarkampanjen ”Vi håller rent”.

Varför har ni valt att medverka till utgivningen av Natur & Miljöboken?

Jag kom i kontakt med Natur & Miljöboken för snart 20 år sedan när jag gick på mellanstadiet. Det är därför extra roligt att jag nu i vuxen ålder även får möjligheten att vara en del av den. Utbildningsmaterialet är varierat med fakta, serier, korsord och ”testa dig själv”-uppgifter och framför allt så är allt kopplat till hållbar utveckling på ett eller flera sätt.


Sara Östberg, Energi- och klimatrådgivare i Skurup

Undersökningsenkät

Du kan nu använda Miljöböckerna via Skolon!

Skolon logga 256x256 pixlar
Länken öppnas i en ny flik
och tar dig till Miljöböckerna.se